12 Kasım 2014 Çarşamba

şapka ilan kabulu

Şapka İnkılâbıTürkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından, halkın kılık ve kıyafetinin düzenlenerek batı ülkelerindeki normlara uygun hâle getirilmesi için 1925 yılında yapılan kanuni düzenlemedir. Atatürk Devrimleri'nin bir parçası olan bu kanunla, erkeklerin baş örtme uygulamaları ve şapka kullanımı düzenlenmiştir.

25 Kasım 1925 tarihinde mecliste kabul edilen 671 No'lu "Şapka İktizası Hakkında Kanun" ile TBMM üyeleri ve memurlarına başlık olarak şapka giyilmesi zorunluluğu getirildi ve Türk halkı da buna aykırı bir alışkanlığın devamından men edildi. Kanun, 28 Kasım 1925 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Şapka Kanunu, 1982 anayasasının 174. maddesine göre "inkılap kanunları" (anayasaya aykırılığı iddia edilip iptal edilemeyecek kanun) arasındadır.

Mustafa Kemal Ülke halkını her alanda çağdaş ve uygar düzeye çıkarabilmek için değişiklikler tasarlarken, giyim konusundaki bu kargaşaya son vermek için dış görünüşüyle de bunu vurgulaması gerektiğine inanıyordu. Bunun için 25 Ağustos 1925'te Kastamonu'ya yaptığı bir gezide başına şapka giyip, "Buna şapka derler" diye halkı şapka giymeye özendirmesinden sonra, 25 Kasım 1925'te “Şapka Giyilmesi Hakkındaki Kanun” çıkarılıp, dinsel giysilerle sokakta gezilmesi yasaklanmıştır. Böylece toplum kılık - kıyafet olarak da modern bir görünüşe kavuşmuş oldu. Mustafa Kemal Türk kadınının da kıyafetine asla dokunmamıştır. Türk kadını kendi kendini çağdaş kıyafete kavuşturmuştur.



Şapka sözcüğü Rusça şa'pka’dan geliyor. Anadolu türkçesinde şapka sözcüğü 15.yy.dan sonra kullanılmaya başlanmış. Giyilen elbisenin kumaşından, fötr veya başka bazı malzemelerden, değişik biçimlerde yapılan, kıyafeti tamamlayan bir aksesuar. Şapka sosyal hayatta statü sembolü olarak görülüyor, otorite, itibar ve güven izlenimi veriyor, kıyafetin veya üniformanın bir parçasını oluşturuyor. 
Eldeki 
arkeolojik
 verilere göre, şapkayı ilk kullananlar Mısırlılardır. MÖ 3200'de Mısır’da erkeklerin başlarına tüyler, kralların ise taçları ya da perukları üzerine bezler taktıkları biliniyor. M.Ö. 3000 yıllarında Girit adasında yaşayan “Minos”luların başlarında uzun sivri tepeli şapkalar, 
Asurlular

ın ise yuvarlak şapkalar vardı. 
Daha sonraları, şapkanın statü sembolü haline geldiğini görüyoruz. Eski Yunan’da şapkayı yoksullar, eski Roma’da ise tam tersine zenginler giyerdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder